Три фирми са уволнили масово свои служители през първото тримесечие на 2009 година и са подали за това документи в Бюрото по труда в Добрич, съобщи шефът му Васил Сивков.

Млекопреработвателното предприятие Сердика освободи 93 души, акумулаторният завод Старт – 34-ма и цехът на Ксела – България – 18.

Сивков припомни, че за масово съкращение говорим, когато става дума за над 10% от персонала на фирмата. Към списъка се прибавя и цехът Керамик в Генерал Тошево, който също е освободил доста от своите работници.

Още масови съкращения очакват в Бюрото по труда, призна Васил Сивков, но не посочи точната фирма. Коментира само, че е в хранително-вкусовата промишленост, и се намира извън Добрич.
Днес изтича срокът на втората фаза за кандидатстване за компенсации от държавата за непълно работно време по антикризисното постановление 44.

Четирима работодатели са подали заявления до момента, за около 70 свои служители. При първата фаза бяха одобрени 5 фирми от Добрич, които поискаха помощ за 46-ма работници. Държавното финансиране е на стойност 50% от минималната работна заплата.