Икономическото възстановяване на Европейския съюз напредва, но глобалната среда остава несигурна – така комисар Оли Рен представя заключенията от междинната прогноза на Европейската комисия за състоянието на съюза.

През втората половина на миналата година ръстът на БВП е бил доста силен, балансиран със значително вътрешно търсене. Икономическата активност ще спадне във втората част на 2010 г., но добрите резултати от пролетта сега позволяват малко по-оптимистична прогноза.

Като цяло през 2010 г. икономическият растеж ще е 1.8% в ЕС и 1.7% в еврозоната, предвижда ЕК. Но същевременно растежът ще е уязвим от представянето на отделните страни членки, разбира се още от текста.

Предишната прогноза сочеше 1.4% ръст в еврозоната и 1.8% ръст за ЕС.

Според комисаря по икономическите и монетарните въпроси Оли Рен, колкото по-рано се пристъпи към структурна реформа с цел повишаване на потенциала за растеж, толкова по-стабилен ще е растежът, който трябва да доведе до създаването на нови работни места.

Еврокомисията също така очаква световната икономика да нараства с темп от 5% през 2010 г.

През третото тримесечие в еврозоната икономическият растеж ще е 0.5%, а през четвъртото 0.3%, очакват европейските икономисти. Окуражаващо е, че растежът до голяма степен се дължи на вътрешно търсене, особено ценно когато външната среда показва забавяне.

Инфлацията няма да е проблем за Европа през тази година и ще се задържи в рамките на 1.8% в ЕС и 1.4% в еврозоната.