Някои западноевропейски държави вече са фалирали – или имат сериозни проблеми с ликвидността и трябва да им се позволи да преструктурират дълга си. Това е мнение на известния милиардер Джим Роджърс, изказано в интервю за CNBC.

Роджърс е посочил: на Ирландия трябва да се позволи да банкрутира. Те вече са банкрутирали. Защо невинните германци, поляци или който и да е друг да плаща за грешките, допуснати от ирландските политици? – пита Роджърс.

Гърция също е неплатежоспособна, Португалия има ликвидни проблеми, а страни като Франция, Белгия и дори Великобритания също имат най-различни проблеми, заявил е още той.

Но инвеститорът, който през 1970 г. основа с Джордж Сорос хедж фонда „Куантум“, е открил дълги позиции в евра и няма намерение да се освобождава от единната валута.

Роджърс е нагазил и в „светая светих“ на финансовия свят, американския правителствен дълг. Според масово тиражираното мнение, САЩ не може да фалира заради дълга си, тъй като доларът е световна резервна и търговска валута. Милиардерът е оспорил това: САЩ са най-големият длъжник в света и изобщо не ми харесва какво става там.

“Правителството на САЩ има способността да емитира дълг дотогава, докато хората искат да купуват този дълг. Познавам хора, които твърдят, че в рамките на 5 години САЩ ще фалира по дълга си. Идва време, когато хората казват – няма да ти дам повече пари назаем“ - подчертал е Роджърс.

Милиардерът също така е изтъкнал, че инфлацията е плъзнала из целия свят и без съмнение скоро ще засегне пазара на акции. „Всеки ... знае, че цените ще се вдигнат. Това се нарича инфлация“. Решението според Роджърс е да се повишат лихвите, но Федералният резерв прави ситуацията по-трудна, продължавайки да печата пари.

Преди година Фед твърдеше, че ще започне да изтегля ликвидност в края на 2010 г. Вече сме в края на 2010 г., напомнил е Роджърс – а те наливат още.


* Игра на думи с известната фраза „лес фер“ (фр.) - оставете ги да фалират.