През тази седмица нещата в Гърция доста се промениха. Първо, магазините са полупразни. След това, още по-изненадващо, гръцките хотели и ресторанти са щастливи да приемат българския лев, пише The Financial Times.

Докато политиците в Европа се подготвят за срещата на върха през уикенда, за да решат дали Гърция може да остане в еврозоната, старите постулати се срутват. До началото на следващата седмица гърците трябва да са готови за живота извън еврозоната и евентуално връщане към драхмата.

За много гръцки предприемачи в тази ситуация е съвсем логично да приемат български и турски пари, при условие, че дори туризмът, двигателят на икономиката на страната, е под заплаха.

Броят на резервациите в последната минута намаля с 30-40%, откакто правителството затвори банките и наложи контрол върху капитала миналата седмица.

Така българите, които посещават гръцките супермаркети в северните градове на Ксанти и Комотини, вече могат да плащат в левове.

"Няма нищо лошо да приемаме български левове, това е стабилна и фиксирана към еврото валута, така че защо да не правим бизнес с нея? Пита гръцки предприемач, цитиран от FT. "Има сериозен проблем с ликвидността в Гърция, така че това е начин да се намери допълнителна ликвидност."

Хората в северните гръцки градове спокойно могат да обменят левовете в евро с екскурзия до България и да заобиколят дневния лимит от 60 евро за теглене на пари от банкоматите в Гърция.

За българите, които преживяха хиперинфлация през 90-те години на миналия век, ситуацията е иронична, тъй като левът се приема като надежден и стабилен в по-богатата им южна съседка, присъединила се към еврозоната през 2001 г.

Много гърци в туристическия бизнес също са щастливи да получават левове, защото могат да използват българските пари за разплащания към доставчици от България, за да купуват храни и други стоки за своите хотели и ресторанти.