Цената на тримесечните междубанкови заеми в долари в Лондон стигна най-високите си нива от началото на годината. Това стана факт след като координираното намаление на основните лихви се провали в опита си да съживи отпускането на кредити между банките за повече от ден.

Предлагания междубанков лихвен процент в Лондон, наречен ЛИБОР, за срок от 3 месеца се покачи с 23 базисни пункта до 4.75% днес. Британската Асоциация на банкерите съобщи, че това е най-високата му стойност от 28 декември насам.

Да видиш незначителна или никаква реакция от страна на фиксингите е много разочароващо. Това разочарование се засилва още повече от факта, че главния задвижван механизъм на банките не сработва, казва Бари Моран, валутен търговец на Bank of Ireland. Нещата все още са твърде объркани и ние не знаем какво може да ги оправи в краткосрочен план, допълни той.

ЕЦБ днес предложи на банките толкова пари кеш, колкото им трябват за срок от 6 дни при лихва от 3.75%. Това е поредния опит за стабилизиране на пазарите. Също така бяха отпуснати рекордните $ 100 милиарда чрез овърнайт фондове, при 5% лихва, вместо 9.5% както вчера.

ЛИБОР- спредовете са все още широки, което предполага, че офшорните банки не са готови да поемат рисково отпускане на кредити на други банки, каза Цезар Байонито от Allied Banking Corp. на Филипините. Той заяви също, че намалянето на лихвите ще бъде в малка помощ в краткосрочен план, защото проблемът е доверието, не лихвите.