Лихвените нива ще се задържат на сегашните позиции, а при положителни икономически сигнали ще продължат да падат, смятат банкери и анализатори, с които разговаря БТА. Вече се забелязва тенденция на понижаване на лихвите по ипотечните кредити и задържане на съществуващите нива на лихвите по фирмени и потребителски кредити. Ако продължат положителните сигнали за съживяване на икономиката ни, процесът на понижение на лихвите ще продължи.

Винаги съществува риск, ако се влоши икономическата среда и се повишат лошите кредити, да се повишат и лихвените нива, но засега се очертава по-скоро обратната тенденция, коментира председателят на Асоциацията на кредитните консултанти в България Тихомир Тошев.

В момента има конкретни промоционални предложения за ипотечни кредити в евро за фиксирани периоди с лихви от 6.15%, 6.25% до 6.79%, както и оферти с променлива лихва за целия период на кредита от 7 – 7.5%. Тези нива започват да доближават нивата на лихвите отпреди кризата, коментира финансовият експерт.

Намалението на лихвите при потребителските кредити е по-скромно, защото този продукт е по-рисков, има и по-голямо влошаване на вече отпуснати кредити. Затова лихвите по потребителски кредити са намалели спрямо миналата година с около 0.5 до 0.75 процентни пункта, като средните лихвени нива продължават да се движат в рамките на 11 до 15.5 – 16%.

Налице е постепенно намаляване на лихвите по депозити, виждаме и първите признаци за съживяване на икономиката и излизане от рецесията. Въпреки че лошите кредити продължават да растат, темповете на ръст се забавят в последните месеци и всичко това би трябвало да са сигнали, че лихвените нива ще се задържат около сегашните нива, а ако добрите сигнали продължат и в следващата година лихвите би трябвало да слязат надолу, прогнозира Тихомир Тошев.

На различно становище е Асен Ягодин, изпълнителен директор на Пощенска банка и заместник-председател на УС на Асоциация на банките в България. Според банкера най-вероятно лихвените нива ще се задържат на сегашните си позиции през следващите три до шест месеца, но също така изрази опасения, че финансовият ресурс може да поскъпне заради повишения кредитен риск за банките, ако не се предприемат законодателни промени за премахване на възможността фирми да бъдат обявяване в несъстоятелност със задна дата.

Причина за повишаване на кредитния риск Ягодин вижда и в промените в Закона за потребителския кредит, според които клиент може да върне потребителски кредит 14 дни след получаването му, без да дължи наказателна лихва. Би трябвало промените в законодателството да са насочени и към защита правата на кредитора, а не само на кредитополучателя, твърди банкерът. Според него така банките ще могат да си позволят да намалят цената на кредита.

Ягодин признава, че възможностите на банките за по-нататъшно вдигане на лихвите по кредитите са силно ограничени, защото това ще предизвиква и по-голяма невъзможност за погасяване на задълженията на кредитополучателите, а никой няма желание за нов скок на просрочените кредити.