Времето на ниските лихви е безвъзратно отминало, това не е изказване или коментар на банкер около лихвената политика, а мнението на 79% от гласувалите в анкетата на DarikFinance. Въпросът през 16-тата седмица на годината бе под мотото за евентуалните корекции на лихвата от страна на Българската народна банка. Въпросът с лихвите стана особено актуален, след като през миналата година БНБ увеличи минималните задължителни резерви на банките с цел овладяване на кредитния ръст. Това обаче съвпадна със световната тенденция за оскъпяване на финансовия ресурс, породена от кризата около ипотечните кредити в САЩ. Така още от есента банките в България започнаха постепенно да повишават лихвите, тенденция която продължава и сега, под една или друга форма.

На въпроса „С колко ще се промени основната лихва в България”, огромната част - 57% от общо отговорилите 110 души дават предположение, че ще се запази сегашното „плавно” повишение на лихвата, която определя централната банка.

За по-рязко повишение на ОЛП са дали гласа си 22% от запитаните. Те очакват ОЛП да премине нивото от 6 на сто. 

 

За април основният лихвен процент обявен от БНБ достигна 4.85%, което е абсолютен рекорд от средата на 1999 г.

От данните на БНБ се вижда, че по-осезателно увеличение на основния лихвен процент /ОЛП/ започва от 2006 г., когато през януари ОЛП бе 2.21%, за да се повиши в края на годината до 3.26%. През миналата година скокът на лихвата продължи, за да достигне през декември до 4.58%.

 

Намаляване на лихвите очакват едва 9% от запитаните, а 13% дават прогноза за запазване на лихвата около сегашните нива.

 

Ако се погледнат данните на БНБ обаче, почти сигурно е продължаващото повишаване на лихвите, особено в условията на висока инфлация. За март данните на статистиката показаха поскъпване на годишна база от рекордните 14.2%. Подобни стойности няма след 1997 г. Затова и думите на банкер на голяма финансова институция, че няма начин, когато всичко поскъпва да не поскъпват и парите, придобиват ролята и на прогноза за движението на лихвите в България.