Белгия губи 9 милиарда евро от липсата на редовно правителство, сочи експериментално теоретично изследване, публикувано от медиите в кралството. Според анализаторите, този резултат се дължи основно на мерки, които не са били предприети навреме.

Математически симулатор на взетите политически решения в последните четири години показва, че те са дали добър резултат, но се отбелязва, че не е направено достатъчно по въпроса със застаряването на населението. Според изследването, ако до 2025 г. ситуацията остане без промяна, дългът на страната ще бъде 150 процента от БВП. По официални информации в момента дългът на страната е около 100 процента от БВП, пише БТА.

Икономистите предлагат допълнителни мерки, с които в посочения срок дългът да намалее до 60 на сто от БВП. Цената на това постижение те виждат в ограничаването на разходите за здравеопазване и на разноските за функционирането на държавата.

Авторите на изследването отбелязват, че необходимите според тях мерки би трябвало да бъдат предприети от редовно правителство. Те смятат да предоставят данните на партиите, преговарящи за съставянето на нов кабинет след изборите от миналото лято.

Междувременно бе съобщено, че срокът за работата на новия парламентьор в преговорите, назначен в началото на март, не е фиксиран, но се очаква да продължи най-много три месеца.