На 31 декември, Литва ще се прости с единствената си ядрена централа, която ще бъде затворена в съответствие с изискванията от Брюксел, което ще доведе до повишаване на цените на електроенергията по време, когато страната е изпаднала в тежка икономическа криза.

Вторият реактор на централата ще бъде изключен час преди полунощ. Първият реактор на обекта, осигурявал в миналото до 90% от електроенергията, необходима на страната, беше изключен преди пет години. Около хиляда души ще загубят работата си със затварянето на втория реактор и ще трябва да разчитат на социални помощи.

Директорът на централата заяви, че това "натъжава", но "ние се подготвяме за затварянето от години, така че това не е голям шок". При присъединяването си към ЕС през май 2004 г, Литва пое ангажимент да затвори своята централа, която е от същия вид като избухналата в Украйна през 1986 г централа Чернобил. Решението често е оспорвано в Литва, която е инвестирала 231 милиона евро в сигурността на централата през последните 15 години.

Множество проектозакони бяха предложени на парламента без успех, последният от тях през ноември, а в страната беше проведен и референдум против затварянето на централата. След затварянето й, Литва ще трябва да разчита на остарели централи, работещи с газ и мазут, а цената на Киловат ще нарасне с 20% за предприятията. В началото на годината Литва предложи създаването на нова централа със своите съседи от балтийските страни и Полша. БГНЕС