32 фирми участват в Международния конкурс за вина и ракии, което е с 8 повече от миналата година, съобщи в Пловдив председателят на Националната лозаро-винарска камара проф. Пламен Моллов. Те се явяват с общо 315 проби. Винопроизводителите са от България, Молдова, Румъния, Словакия и Франция. Вината са 253, 54 са ракиите, а брендитата - 8.

 

Моллов обясни, че ще бъдат наградени около 30% от пробите. Голяма част от тях имат над 84 точки при възможни 100.  

 

Тази година участват само вина в завършен търговски вид. Правилата на конкурса са съобразени с теза на Международната организация на лозата и виното, уточни Моллов.

 

Златните ритони и медали ще бъдат обявени в първия ден от Винария 2012. Изложението ще започне с изключително престижен симпозиум, в който ще участват светила от световен мащаб, анонсира той. Очакват се и много награди за потребителите.

 

Люта битка се води за продажбата на всяка бутилка българско вино. Причината е, че нашето вино не е познато на света, заяви още Пламен Моллов. По думите му над 50% от българското вино продължава да се изнася за Русия. От европейските страни най-много от нискоалкохолната напитка отива в Полша - 18-20%. За всички останали държави - Канада, САЩ, Китай и др., износът е символичен.

 

Половината от пазара у нас се държи от сивия и дори черния сектор, допълни Моллов. Той уточни, че потреблението на вино в България е константна величина, но се променя профилът на консумираните вина. През последната година има свиване на родния пазар за сметка на вина с неясен произход, недефинирана характеристика и неадекватно ниски цени. Няма и гаранции за качество, каза още професорът.

 

Моллов обясни, че лозаро-винарската камара има висока степен на готовност за проекти със страни, които са потенциални партньори на България в износа - Китай, Канада, САЩ. Започнали са продажби на вино на един от най-престижните европейски пазари. Отворен е и ВИП салон за вино на летище София.