Великобритания смята да насърчи богатите китайски туристи да посещават страната, като въведе двугодишни многократни визи, съобщиха от британското правителство по време на посещението на китайския президент Си Цзинпин.

Визовата промяна е насочена към все по-заможната китайска средна класа с цел да се спести бюрокрацията и разходите, свързани с туристическо или ваканционно посещение на Великобритания, отбеляза говорител на премиера Дейвид Камерън. Очаква се визовите облекчения да влязат в сила от януари и могат да бъдат разширени с въвеждане на 10-годишни визи за многократно влизане.

Но снощния пищен официален банкет в Бъкингамския дворец кралица Елизабет Втора и президентът Си възвестиха период на "глобално партньорство" между двете страни.

Това бе подчертано в приветствените тостове на държавните глави. Кралицата нарече визитата на китайския президент "най-важното събитие в безпрецедентната година на сътрудничество и дружба между Великобритания и Китай" и подчерта, че двете страни са готови да издигнат отношенията си на ново равнище.

Тя приветства забележителните плодове на политиката на реформи, започната от Дън Сяопин и провеждана от следващите китайски лидери. /БТА/