Паундът пада и причина за това не са фундаментални новини или спекулации на дълговите пазари, а вероятността Шотландия да обяви независимост от Великобритания, в поредния епизод от продължаващото вече век разпадане на най-голямата империя съществувала някога. Днес паундът поевтинява с 0.3%, до 1.6122 долара. 

Премиерът Дейвид Камерън и лидерът на опозицията Гордън Браун в Лондон са в паника, след социологическо проучване, което показа, че резултатът от предстоящия референдум на 18 септември виси на кантар. Според YouGov вече 51% от шотландците искат да са независими, а 49% държат на съюза. А само преди месец поддръжниците на Обединеното кралство водеха в проучванията с убедителните 22%.

Тревожният сигнал не идва само от едно допитване. Проучване на обществените нагласи на SNP дава на тези, които искат независимост на Шотландия 54%. Младите и жените са основната сила, която дърпа шотландците от английските обятия.

Английската кралица Елизабет II обяви, че е "ужасена" от перспективите за отделяне на Шотландия, което би могло да доведе до конституционна криза.

И докато шотландците се дърпат, англичаните правят всичко възможно, за да запазят 308-годишния съюз, стоящ в основата на Британската империя. Финансовият министър Джордж Озбърн обеща на Шотландия повече автономия и инвестиции, ако отхвърли призива за независимост. Освен това той предупреди, че Великобритания няма да сподели паунда, в случай, че шотландците напуснат съюза.

Зад стремежа за независимост стоят съвсем обективни икономически причини, а не само патриотично чувство.

Шотландия, Уелс и много от северните райони на Острова, все още се възстановяват от деиндустриализацията, протекла през 80-те години на XX век.

В същото време край шотландските брегове се намират по-голямата част от залежите от петрол и природен газ, под британски контрол в Северно море. Но вместо парите от добива да се инвестират в Шотландия, те текат към Лондон. Шотландският министър на енергетиката посочва, че за разлика от Норвегия, която отделя по-голямата част от приходите от петрол в инвестиционен фонд, Великобритания е една от малкото петролни държави в света, които не заделят нищо настрана от парите, получавани за "черното злато".

Според шотландските националисти, тези средства могат да се превърнат в инвестиции за възстановяване на индустриалния сектор, вместо да повдигат цените на имотите в Лондон.

Въобще икономиката на Обединеното кралство е изцяло доминирана от англичаните. До шотландците не достигат много блага, като например високоскоростния широколентов интернет.

А след финансовата криза през 2008 г. Лондон налага строги икономии, които засягат основно провинцията. При това големите шотландски банки бяха сред най-тежко пострадалите от глобалния срив на цените на активите.

Съвременна Шотландия е богата страна. По отношение на регионите в Обединеното кралство тя се нарежда на трето място по доход на глава от населението след Лондон и Южна Англия. В Единбург е налице най-голямата концентрация на фирми за финансови услуги извън Лондон, а в Абърдийн е домът на британската петролна индустрия. Шотландия има процъфтяващ биомедицински сектор, развита военна и корабостроителна промишленост. Да не забравяме и шотландското уиски, което се изнася за цял свят и носи сериозни приходи. Много по-бедни страни от Шотландия се справят успешно с това да са независими.

Разбира се независимостта крие и сериозни рискове и точно тази заплаха е най-силният коз на английските политици за запазване на целостта на Обединеното кралство.