Лошата инфраструктура във Варна отблъсква големите чуждестранни инвеститори. Състоянието на улиците в града е една от причините тази година да не се очакват крупни сделки с недвижими имоти във Варненско. Мрачната прогноза направи във варненския ефир на Дарик радио Нели Георгиева, собственик и управител на агенция на недвижими имоти.

Общият спад на сделките с недвижими имоти от началото на кризата е средно с около 20 процента. Търсене на имоти във Варна в момента почти няма, а в предлагането има значителен спад, тъй като продавачите не могат да реализират желаната цена, коментира още Нели Георгиева.

Това, че цените ще продължат да падат, е заблуда, смята тя. Големият спад е бил до май миналата година. Оттогава се забелязва леко понижение на стойността на жилищата в централната част на Варна. Цената на квадрат във „Владиславово” например е 400 – 500 евро за незавършено строителство, а панелът, противно на очакванията за голям спад в цената, държи сравнително високи нива от 600 до 1000 евро в зависимост от локацията, разкри брокерът. В един от най престижните райони на Варна - Гръцката махала - все още се предлагат имоти на цена от 1500-1700 евро на квадрат, но това не означава, че има купувачи за тях.

Заради наличието на големи търговски обекти в „Левски” и „Трошево” се забелязва дори тенденция на леко покачване на цените в тези квартали.

Раздвижване на пазара на имоти не се очаква скоро, коментира Нели Георгиева. Според нея за такова може да се говори, когато банките започнат да кредитират по-свободно, има достатъчно работни места и качеството на строителството се повиши.