Правителството на Испания заяви, че скоро ще поиска първия транш от средствата, заделени от страните - партньорки в еврозоната за подпомагане на банките, изпаднали в затруднения, съобщи агенция Франс прес. Парите бяха поискани за спасяване на банки, които вече са национализирани - Bankia, Catalunya Caixa, NovaGalicia Banco и Banco de Valencia.

 

През месец юни лидерите на еврозоната одобриха транш от € 100 млрд., който да бъде насочен към испанските банки, пострадали силно след пукването на имотния балон през 2008 година. Европейският фонд за финансова стабилност вече задели € 30 млрд. , които да бъдат изпратени при спешна нужда от пари. Съгласно подписаното споразумение Испания може да поиска тези средства да й бъдат преведени по всяко време, но до този момент правителството се опитваше да се справи със собствени сили. Всеки трансфер обаче подлежи на одобрение от Европейската комисия и от представители на 17-те държави -членки на еврозоната, които съгласуват това с Европейската централна банка.

 

Очаква се, че основната част от средствата ще потекат към испанските банки през месец ноември, до когато ще са финализираните действията по подготовка за рекапитализиране на банките и реструктуриране на задълженията, които са натрупали.

 

Трудностите пред испанските банки стават все по-големи и заради растящия процент на лошите заеми. През юни те са се увеличили до 9.42%, а общата им сума възлиза на € 164.36 млрд., което е безпрецедентно за испанската банкова система. През месец май равнището на лошите заеми бе 8.96%, което показва колко рязко е увеличението.