Кметът на Ловеч Минчо Казанджиев е внесъл в Общинския съвет проект на договор за приемане и депониране на твърди битови отпадъци, генерирани на територията на Столична община. Проектът ще бъде разгледан по време на общинската сесия на 28 октомври. Според проектодоговора Ловеч ще получи 920 хил. лв. без ДДС от столицата за 40-те хиляди тона боклук, които ще приеме регионалното депо за неопасни битови отпадъци на Ловеч, Летница и Угърчин.

Цената от 23 лв. за тон е заложена в договора, който ще подпишат кметовете на Ловеч Минчо Казанджиев и на София - Йорданка Фандъкова. Предвижда се плащането да се извършва до пет работни дни след представяне на писмен доклад от страна на община Ловеч за депонираното количество битови отпадъци от предходния месец. В проекто-договора не е упоменато количеството боклуци, които ще трябва да приема регионалното депо.

Транспортирането на отпадъците до депото ще се извършвва само с пътни превозни средства, снабдени с подходящо оборудване против замърсяване на околната среда, или със специализирани автомобили, сочат клаузите в договора. Извозването трябва да се извършва по маршрут предварително съгласуван с община Ловеч.

В случай, че Ловеч откаже да приеме договорените отпадъци, дължи на Столична община разходите за транспортиране и депониране на натоварения отпадък от Ловеч до друго депо на територията на страната, както и размера на цената за съхранение на ден. Ако Столична община се забави с плащането, дължи лихва в размер на определения от БНБ лихвен процент плюс 10 пункта надбавка.

Договорът се прекратява с изчерпване на количеството от 40 хил. тона, но може да бъде прекратен и при неплащане на повече от три последователни месеца на цената за депонираното количество битови отпадъци.

Преди да бъде утвърден на сесия на общинските съветници проектодоговорът е одобрен от Регионалното сдружение в областта на управление на отпадъците между общините Ловеч, Летница и Угърчин. Сдружението е определило и лица от трите общини, които ще участват в осъществяване на контрол по експлоатация на регионалната система за управление на отпадъци и на дейността на оператора.