Тарикати са се научили как да излъжат банкоматите така, че да теглят повече пари, отколкото реално имат по сметката си.

Ако доскоро за целта бяха нужни модерни дигитални скимиращи устройства, които се изработваха от специалисти по електроника и записваха ценна информация от картата, то сега се използва нов елементарен, но изключително хитър трик.

При него клиентът отива на банкомата и нарежда максималното разрешено за деня теглене на 400 лева. Когато парите се подадат от диспенсъра (отвора – б.а.), измамникът дърпа всички банкноти, но задължително оставя една вътре. При това положение АТМ устройството отчита, че

сумата е забравена вътре

и не е реализирана транзакция, тъй като не може да провери дали банкнотите са една или повече. Софтуерът на банката обаче е отчел, че парите са излезли от сметката, но от банкомата е пристигнало съобщение, че не са получени от картодържателя, затова въпросният картодържател отива още същия ден в някои от клоновете и пуска жалба, че парите са му останали вътре и банката е принудена да му ги върне обратно по сметката.

Дори да се направи ревизия на банкомата, каквато е практиката в повечето банки, и да се види, че там липсват забравени пари, не може да се докаже умисъл в действията на картодържателя и сумата се връща. След това схемата се повтаря до момента, в който от банката не блокират картата заради съмнителни транзакции.

За да изкарват повече пари, наглите мошеници си вадели по две карти на свое име

и вкарвали в тях 400 лева. След това започвали да теглят по описаната схема. Преди картата им да бъде спряна, те успявали да откраднат няколко хиляди лева, съобщиха служители от ужилените клонове.

Засега има констатирани 5-6 такива случая с банкоматите само на една банка.

„Схемата е нова за България, но не е нова в световен мащаб. Преди около 6 години се появи във Великобритания. Там решиха проблема, като поставиха камери дори на отворите за подаване на пари”, коментираха пред „Монитор” експерти по киберсигурност.

Интересен факт е, че у нас схемата се прилага от хора от Кюстендилския регион. Предполага се, че един е научил начина и е разказал на останалите. Възможно е също уменията 

да са придобити зад граница.

Поради малкото поставени камери около банкоматите в България, на записите след това се виждало единствено облеклото на извършителите, но не и лицата. Самите измамници не отричали, че са теглили пари, но казвали, че нямат нищо общо със схемата.

„От анализите на престъпленията с карти става ясно, че престъпниците много добре познават устройството и начина на работа на банкоматите. Възможно е бивши служители, отговарящи за поддръжката, да помагат на бандитите”, допускат още експерти.

Един от вариантите за спиране на измамата е монтиране на повече камери или дори слагане на видеоочи на отвора за парите, които да снимат под ъгъл така, че да не записват ПИН кода, когато се въвежда от ползвателите на АТМ устройството.