Властите в Кот д'Ивоар ще поемат контрола върху местните клонове на Сосиете женерал, BNP Париба и други банки, които прекратиха дейността си в страната, заяви в декларация правителството на самопровъзгласилия се за президент Лоран Гбагбо, цитирана от Ройтерс.


"Президентът Лоран Гбагбо...издаде декрет, с който държавата поема контрола чрез тотално и пълно изземване на капиталовите дялове в тези банки," се казва в декларацията, публикувана след заседание на кабинета.


В декларацията се споменават също местният клон на Стандарт чартърд и "Сити Банк", очевидно имайки предвид американската Ситибанк, която също закри местния си клон.

"Главната цел...е да направим така, че тези банки да бъдат отворени постоянно, което ще запази работните места в тях и ще гарантира на гражданите и икономическите играчи постоянен достъп до техните авоари," допълва правителството в декларацията.

Гбагбо продължава да държи властта в африканската държава, която е най-големият производител на какао в света, въпреки че международната общност обяви съперника му Аласан Уатара за победител в президентските избори.

БТА