Ако фискалният борд не бъде приет сега, след време ще ни бъде наложен от Европейската комисия. Това заяви лидерът на СДС Мартин Димитров, който обясни, че няма драма в различните им позиции с ДСБ и Иван Костов относно Пакта за финансова стабилност.

 

В Пакта за финансова стабилност има неща, които трябва да бъдат коригирани, но той пази ниските данъци – 10% плосък данък и корпоративен, които въведе СДС, добави синият лидер.

 

Правим това, защото, не дай си боже дойде един нов Жан Виденов, да има усложнена процедура и той да не може да вдига тези данъци, каза Мартин Димитров.

 

В пакта се залага дефицит от 2%, но няма ограничение той да си стои 2% всяка година, независимо дали има растеж или спад - това е проблемът в този документ, смята Димитров.

Затова в година на подем предлагаме това условие да бъде коригирано, е мнението на съпредседателят на Синята коалиция, предаде БГНЕС.

 

Фискалният борд е стара наша идея, но не беше одобрен от българския парламент и ГЕРБ гласува против тогава, припомни той. Ние сме "за", защото страни като Полша, Германия и Чили го направиха и е въпрос на време целия Евросъюз да вземе подобни мерки, които гарантират стабилност, категоричен е Димитров. Всеки отговорен десен човек застава зад тези идеи, заключи той.