Производителите на петрол извън OPEC ще увеличат продукцията си тази година с по-бавен темп от предварителните очаквания, прогнозира Международната агенция по енергетика и даде нов тласък на цените на суровината днес.

В Лондон контрактите за петрол сорт Брент с доставка през март поскъпват с 2.65%, до 49.74 долара за барел.

Според МАЕ увеличението на нефтодобива извън OPEC ще е средно с 350 000 барела на ден по-малко от предишните очаквания. Т.е. продукцията ще нарасне с 950 хил. барела до средно 57.5 млн. барела на ден.

Понижението на цените на петрола с 60% през последните 6 месеца ограничава инвестициите в сектора и забавянето на добива извън картела ще доведе до "ребалансиране" на световните пазари през втората половина на годината и до поскъпване на суровината.

Засега обаче последствията от поевтиняването за добивите в САЩ са по-скоро "маргинални".

Ниските цени до момента не стимулират търсенето. Слабостта на световната икономика е основата причина, поради която МАЕ оставя без промяна очакванията си за потреблението на петрол през тази година.

Вчера от Организацията на страните износителки на петрол намалиха прогнозата за добивите си през 2015 г. със 100 хил. барела до средно 28.8 милиона барела на ден.