Високите цени на петрола са основната заплаха за крехкото икономическо възстановяване на развитите страни, предупреждават от Международната агенция за енергетика, която в същото време оказва натиск върху нефтения картел OPEC да увеличи производството, пише FT.

През последната година разходите за внос на петрол в 34 богати страни, които съставят Организацията за икономическо сътрудничество и развитие са се увеличили с 200 млрд. долара до 790 млрд. долара, според анализ, направен от Международната енергийна агенция.

Увеличението, поради по-високите цени на суровия нефт, се равнява на загуба от около 0.5 на сто от брутния вътрешен продукт на ОИСР.

"Цените на петрола навлизат в опасната зона за световната икономика", заяви Фатих Бирол, главен икономист на МАЕ. "Сметката за внос на петрол се превръща в заплаха за икономическото възстановяване. Това е сигнал за тревога сред страните потребители и производители на петрол. "

Цените на петрола са все по-близо до 100 долара за барел, като сорт Брент премина над 95 долара за барел за първи път в 27 месеца в понеделник.

 

Цените на петрола се понижиха във вторник, заради предупреждението от страна на МАЕ, че ще окаже натиск върху Организацията на страните износителки на петрол да увеличи производството.

Али Наими, министър на петрола на Саудитска Арабия, на няколко пъти заявяваше през миналата година, че е доволен от цена на петрола между $ 70 и $ 80 за барел, и че няма планове за свикване на извънредно заседание на картела преди 2 юни.

Страните от ОИСР потребяват около 65 на сто от целия глобални внос на петрол и според МАЕ на износителите на суровината им трябват клиенти със здрави икономики, което би било трудно при високи разходи за енергия.

 

От МАЕ смятат, че в близък план не може да е лоша идея, производителите да увеличат производството и да покажат разбиране, че тези високи цени не са добри за световната икономика.

Междувременно страните потребителки трябва да ускорят усилията си за намаляване на зависимостта от петрола, особено за транспорт. Според анализа на МАЕ, сумата която Европейският съюз е платил за внос на суровината нараства със 70 млрд. долра през 2010 г., което е равно на комбинирания бюджетен дефицит на Гърция и Португалия.

САЩ е трябвало да платят 72 млрд. повече за внос на петрол през 2010 г., а Япония, която внася повече от 99 на сто от нефта, газа и въглищата, потребявани от икономиката е дала допълнително $ 27 милиарда.


Ключов индикатор за влиянието на цените на суровината върху икономиката е съотношението между разходите за внос на петрол и БВП. Ако цените на петрола остават над $ 90 за барел до края на тази година, това съотношение в Европейския съюз ще бъде 2.1 на сто или много близо до 2.2 на сто, нивото достигнато през 2008 година.