Трима души са номинирани за отличието „Зелена личност 2011”, което ще се връчи за първи път тази година. Наградата е част от конкурса „Най-зелените компании в България 2011”, организиран от b2b Media. Като част от събитието тази седмица ще се проведе  Международния Green Day Forum, както и официалната церемония по награждаването на отличените компании.

Сред номинираните за приза „Зелена личност 2011” са тенис звездата на България Магдалена Малеева, която е и създател на сайта Gorichka и двама бизнесмени – Красимир Дачев и Богомил Манчев.

Желаещите да гласуват за един от тримата, могат да го направят до края на деня на 27 юни 2012 г. на email: office@b2bmagazine.bg

Магдалена Малеева е българска тенисистка, достигнала до четвърто място в световната ранглиста. Тя е най-младата от триото „сестри Малееви“. От много години Маги е ангажирана с проблемите на околната среда. След края на спортната си кариера тя създава Gorichka.bg, за да направи модерен зеления начин на живот. В София Маги кара колело, вози се в трамвая и кара хибридния си автомобил, който не замърсява въздуха при градско шофиране.

Красимир Дачев е Председател на Управителния съвет и Изпълнителен директор на:"Свилоза" АД – град Свищов,"Група Технология на металите "А. Балевски" Холдинг АД.Дачев е идеолог на редица проекти свързани с устойчивото управление на околната среда и утвърждаване зеления имидж на компанията. Като примери в това направление могат да бъдат посочени премахването на хлора като избелващ реагент в технологичния цикъл и въвеждане на кислородна делигнификация, въвеждане на двустепенно очистване (електрофилтър и скрубер) на димните газове изпускани във въздуха, въвеждане на най-добрите налични технологии при производството на целулоза, реализация на първия проект Съвместно изпълнение в Югоизточна Европа и България с Прототипния Карбонов Фонд при Световната банка, утилизация на био отпадъците при производството на целулоза, изграждане на нова пречиствателна станция. Последната му „зелена” инициатива е преустановяване използването на автомобили на площадката на завода и замяната им с екологичен транспорт – велосипеди.

Богомил Манчев е изпълнителен директор на Риск инженеринг и председател на Български атомен форум. От присъединяването си към Риск инженеринг през 1992 г. до 2001 г. е бил заместник управител, а от 2001 до 2002 г. е управител на дружеството. След преобразуване на Риск Инженеринг в акционерно дружество заема поста изпълнителен директор и същевременно е основен акционер и член на Съвета на директорите. През 1995 г. основава Джи Си Ар ООД със съдружници “Риск Инженеринг” и “Gilbert Commonwealth Risk” Ltd., на което и досега е управител.