Магистрала „Хемус" е приоритет на правителство, категорична е министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. Министърът подчерта, че аутобанът е част и от амбицията на правителството за намаляване на различията между регионите.

Тя обаче обясни, че в следващия програмен период общият размер на средствата по оперативната програма за тарнспорт ще бъде 1,5 млрд. евро, а страната ни има твърд ангажимент в следващите години да бъде изграден лот 3 на магистрала Струма, чиято индикативна стойност е между 800 млн. и 1 млрд. евро. Поради това тя още преди дни определи като нереалистична евентуална оценка, че евросредствата биха били достатъчни и за аутобана в Северна България.

Парите за развитие трябва да се разделят между пътната и жп инфраструктурата. Европейските субсидии за „Хемус" няма да бъдат достатъчни. Общата стойност на всички средства са ясни и това е индикативната стойност. „Не спираме и за момент да работим върху магистрала „Хемус". Не е задължително там да има публично-частно партньорство", допълни Терзиева пред Нова телевизия. Предпроектните проучвания за изграждането на АМ „Хемус" ще приключат най-късно до 2 месеца.

По отношение на промяната на председателя на УС на АПИ, Терзиева посочи, че досега заемалият поста Лазар Лазаров остава член на съвета, състоящ се от трима души с равни права, поради което според нея промяната не би следвала да се тълкува като понижение на Лазаров. Тя допълни, че е избрала новия председател Стефан Чайков измежду няколко кандидатури, като подчерта, че той е голям професионалист и ще допринесе в изпълнение на политиките на пътната агенция и министерството. По думите й подобна смяна на председателя на УС на АПИ действа дисциплиниращо и „в мобилността няма нищо лошо".