Отпадането на пълната забрана за пушене на закрити обществени места може и да влезе в сила от 1 януари 2014 г. Това прогнозира пред "Дарик" един от вносителите на идеята за либерализиране на режима Спас Панчев.

 

Той се надява още тази седмица предложенията да влязат за разглеждане в пленарната зала. Панчев допълни, че има вариант след 24 часа на Нова година хората ще могат да пушат спокойно в заведенията.

Панчев направи уговорката, че "хората ще бъдат доволни", независимо дали либерализирането на режима влезе в сила от Нова година или няколко дни по-късно. Той допусна, че има вариант поправките в закона да влязат в сила от 1 януари догодина, но не знае дали депутатите ще се справят за толкова кратък срок.

Депутатът все пак изрази надежда либерализираният режим да е факт в следващите няколко седмици.

По думите му хората чакат либерализирането на пълната забрана, имат нужда от тази промяна и се надяват тя да се случи по-скоро не само в интерес на бизнеса, а и в интерес на пушачите.

"Защото за пушачите сега е особено трудно. Или всички пушат в заведенията вече или там, където не се пуши, излизат в студа навън и това влияе на здравето им", каза Панчев.