Правителството на Македония субсидира български туроператори, които организират групови пътувания в Македония, съобщи вчера Кристиян Джамбазовски, директор на Агенцията за промоция и развитие на туризма в Македония. 

Той представи възможностите за туризъм в Македония по време на международното изложение  "Ваканция и СПА" 2015 в София, която продължава и в събота.

"Субсидии се дават за организиран туризъм към Македония чрез автобус, влак и самолети. Всички форми на транспорт са обхванати", посочи Джамбазовски. Ако български туроператори организират пътувания с повече от 10 туристи, ще получат право на субсидиране. 

"Когато групата е с над 10 туристи и има повече от 3 посещения в Македония, туроператорите имат право на субсидии. За автобусна екскурзия субсидията е 10 евро на посетител", конкретизира Джамбазовски. По този начин цената за туристите става по-ниска и офертите на туроператора - по-конкурентни.

Подобна практика има от години и в Испания. Там държавата субсидира с до 90 евро всеки пакет за почивка на чужди туристи от Евросъюза през пролетта или есента, познати у нас като "Програми 55+".

В Македония субсидия за самолетни екскурзии могат да получат фирми, които са организирали поне 7 полета с групи от по над 10 души. 

"35 евро на турист ще получи туроператор, който организира чартър от София, Пловдив или Варна, или оперира редовна линия", каза Джамбазовски. 

Данък добавена стойност в западната ни съседка е само 5%. Някои български туроператори са регистрирали свои фирми там, защото ползват безплатно националните щандове при големи туристически изложения в чужбина.

От 2009 до 2014 г. ръстът на българските туристи в Македония стига 27%. Западната ни съседка е посетена от 30 хил. нашенци м.г.