Десетки граждани бяха ранени при масовия протест срещу режима на Никола Груевски в центъра на Скопие.ю

Не се знае точният брой на ранените протестиращи, съобщава се, че сред тях има поне един журналист и фоторепортер. Властите обявиха, че има 15 пострадали полицаи, съобщава БГНЕС.

Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне хилядите граждани, които се бяха събрали пред сградата на правителството в Скопие, след като лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония Зоран Заев направи поредното разкритие за скандалното управление на Никола Груевски.

 Този път ставаше дума, че властите са прикрили убийството на 22-годишен младеж през 2011 г., жестоко пребит от полицията, контролирана от управляващата ВМРО-ДПМНЕ.

Хилядите протестиращи граждани скандираха "Убийци! Убийци!", "Отивай си Груйо" и искаха справедливост. Вместо това полицията използва настъпването на властта, за да се разправи брутално с хората. Тя използва сълзотворен газ и димни гранати. За да устоят на тяхната атака в първите редици на протеста имаше много младежи, които с телата си прикриваха по-възрастните протестиращи.

Контролираните от режима на Груевски медии хвърлиха вината за случващото се изцяло на опозицията. Те твърдят, че протестите били платен от Сорос "насилствен опит" за сваляне на правителството и обвиняват Заев и протестиращите граждани, че са използвали "брутално насилие".

Поне от три месеца в Македония има тежка политическа криза. Опозицията публикува разкрития за корупционни схеми с участието на премиера Никола Груевски и най-близкото му обкръжение, както и опити за кадруване в съдебната система и изборни манипулации и налагане на пълен контрол над медиите.