Служителите на НАП започнаха масирани проверки дали търговците в цялата страна издават касови бележки. Проверяват се всички търговски обекти, пазари, борси и таксиметровите шофьори, които също трябва да издават бележки.

В тази връзка ви попитахме: Искате ли си касовите бележки?

34% от гласувалите в анкетата искат касова бележка само когато желаят да проверят сметката си. Други 23% споделят, че им се издават касови бележки и без да ги искат. Дотук добре. Но каква става след като си вземеш фискалния бон? Масова практика е паметите на фискалните устройства да се "почистват" на определен период от време и оборотът да се "регулира" до поносими за съответната фирма стойности. Затове май е все тая дали ще изисквате касова бележка или не. Така или иначе търговецът пак ще скрие оборот и ще плати по-малко данъци.

Хората, които си искат касовите бележки са малко – едва 22%, показва анкетата ни. 15% дори не държат на тях, а 5% казват, че никога не искат фискален бон. И защо да ги искат, когато търговците намират всевъзможни  начини, за да скрият оборота си. Последният хит е касови апарати близнаци. Търговците се запасявали с два касови апарата - единият с истинските данни от оборота се изваждал при данъчната проверка, а на втория се начуквали по-ниски стойности и така се укривали данъци. Друг трик пък бил изтриването на част от оборота чрез комбинация от различни клавиши.

Все пак е добре да знаете, че и вие можете да отнесете глоба от 5 лв. от служителите на НАП за това, че не си искате касовите бележки.

В новата ни анкета ви питаме: Ще договори ли правителството по-евтин газ от Русия?