Според лидера на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров 2011 г. ще бъде изключително трудна за кабинета и той не изключи актуализация на бюджета и дори кадрови промени в правителството. Димитров прогнозира, че до президентските и местни избори правителството ще направи всичко възможно да „избута нещата” без резки движения, а след това по думите му всичко е възможно.

Синята коалиция ще гласува „въздържал се” за републиканския бюджет и против бюджетите на НОИ и НЗОК, които ще бъдат разгледани на първо четене тази седмица в пленарна зала. Между двете четения сините ще направят редица движения, като според Димитров най-важното е това за създаването на фискален борд. Ето какво още каза Мартин Димитров:

Има много сериозни проблеми в бюджета. Единственото хубаво нещо е неговото ранно внасяне. Оттам нататък проблемите са изключително сериозни. На първо място идеите за национализация, които не можем да отделим от бюджета. Всяко посегателство на частната собственост е безумие в една пазарна икономика. Ако с тези фондове има проблеми, да ги глобяват, да се променят законите, по които работят. Бих подкрепил всяка една такава мярка, но не и национализация. Защото утре ще национализират земите, къщите на хората. Като се тръгне по тази наклонена плоскост, винаги накрая става голямата беля. Второ, увеличаването на пенсионната осигуровка. В условия на криза е изключително глупаво и вредно, защото ще доведе до… Сигурният ефект е по-висока сива икономика.

На следващо място реформаторският процес като цяло не започна при ГЕРБ. Има няколко бели лястовици като министъра на отбраната, министъра на външните работи, които са свършили някаква работа. На мен ми се струва, че това е самоинициатива, отговорни хора, които не заради програма, не заради някаква стратегия на ГЕРБ, а отговорни хора, които са свършили някаква работа. И Цецка Цачева за разходите на парламента също така. Оттам нататък разходите само се увеличават насред кризата. Тоест това правителство прави точно обратното на добрите европейски практики, което е пагубно, огромна грешка е и ни води до устойчиви дефицити. Инвеститорите ще започнат да бягат от България. Това става страна на хронични дефицити и на национализация.

Какво ще предложите между двете четения на проектобюджета?

Много неща ще предложим, но може би най-важното е въвеждането на фискален борд. Правителството да харчи толкова пари, колкото събира в бюджета и да има дефицити само в условия на криза. Нещо, което направи Германия и то даде резултат – намаляване на лихвените проценти, повече инвестиции. Друго – ГЕРБ сега се отказва окончателно от реформите, така се получава. Те на практика окончателно се отказаха, което е страхотен проблем. Не си дават сметка тези хора, че това има зловеща цена. НДСВ вече я платиха и не се виждат поуките от това нещо.

До какви опасности може да доведе това?

До дестабилизация. А най-важното нещо, което трябва да прави една държава и едно правителство е да изглежда стабилно. Това не може да го направи ГЕРБ. Дестабилизирането изглежда все по-голямо.

Очаквате ли да се наложи актуализация на бюджета?

Това, което очаквам, е до президентските и местни избори – което явно става единствената цел на това правителство – да няма резки движения, да се опитват да избутат някак нещата и след това са възможни всякакви неща, като актуализацията не я изключвам лично аз, не изключвам промени в кабинета. Ситуацията е такава, че абсолютно всичко е възможно. Когато си нестабилен, никой пост не е гарантиран. Положението става много трудно, 2011-а става една много трудна година за това правителство. Не знам защо те не го разбират, но много скоро ще го осъзнаят.

Възможно ли е правителството да поиска заем – било от МВФ или облигационен, за какъвто се говори от много експерти?

То в самия бюджет е предвидено, че те ще вземат заеми постоянно. Няма откъде иначе този дефицит да бъде попълнен и това, което в момента мога да ви кажа, България в момента взема заеми при същата лихва, при която вземат страни в много трудно положение Унгария, Латвия и Румъния –– 6,45 процента. Докато Германия взема заеми при 2 процента лихва. Вие разбирате ли каква е оценката на международните пазари за положението в България. Това го казвам най-вече за да стресна кабинета колко е важно да бъдат направени необходимите реформи и колко е важно да бъде въведен фискалният борд като инструмент за ограничаване на дефицита. За мен разумните хора ще бъдат преброени не наесен, а през подкрепата за фискалния борд, в ГЕРБ разумните хора така ще ги преброим.

Ще мине ли страната без заем от МВФ?

Има огромен риск без заем от МВФ да не могат да се справят. Имайки предвид, че говорейки за МВФ, ние от СДС и Синята коалиция винаги сме знаели, че идването на фонда би означавало, че правителството не се е справило, затова не сме искали идването на фонда като цяло. Но за съжаление, ако нещата вървят така, това може да се наложи. И това идване ще бъде лошо, защото някой отвън ще ни казва какви мерки да вземем. Проблемът в живота е следният: когато сам не се справиш, когато сам не можеш да наложиш реформи, идва някой отвън и ти казва какво да правиш.

Още с първия бюджет на Дянков започнаха метафоричните сравнения. Сам финансовият министър го нарече постна пица. Днес опозицията в лицето на БСП го нарече буламач, вие имате ли си метафорично определение?

Метафората е, че те продължават практиките на тройната коалиция. Тоест те поддържат статуквото, това е най-големият проблем. БСП, ДПС и НДСВ нямат какво да се обаждат, тъй като се продължават практиките, които те наложиха. Да, буламач е, но е техният буламач и не мога да разбера защо ГЕРБ продължава техния буламач.