Ако се вземе решение да се строи „Белене”, днешните протести ще ви се видят като невинни сбирки на граждани. Това заяви съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров при обсъждането на проекторешения, свързани с референдума от 27 януари 2013 г., предаде Агенция „Фокус”. Българският бюджет, валутният борд не може да го понесе 20 млрд. лв. разход за строежа на АЕЦ „Белене”, ако се реши да се строи, заяви Димитров. По думите му - скъпият ток днес до голяма степен се дължи на „Белене”.


„Токът от АЕЦ „Белене”, ако не дай си Боже се построи, ще е между 3 и 4 пъти по-скъп от тока от АЕЦ „Козлодуй”. Ако се построи АЕЦ „Белене”, токът ще скочи с 50%, заяви Мартин Димитров.


Той се обърна към Янаки Стоилов от БСП с думите: „Вие сте председател на правната комисия на БСП. Вие сте най-голямото острие на БСП, а призовавате законите да не се спазват. Трябваше да се скриете от този дебат”.


„Този дебат има важна стойност, за да се определят политическите партии. Има опасност АЕЦ „Белене” да започне да се строи, затова е важно отсега всяка партия да се определи и да заяви ясна позиция”, каза още Димитров.


„Нямам основания да се крия от този дебат”, отговори Янаки Стоилов.
„За последните 15 години цената на електроенергията се е повишила за потребителите 6 пъти”, посочи той.


Независимият депутат Тодор Великов заяви, че „Белене” трябва да се строи, защото това е прагматично решение. В целия свят има инвеститори, но вие ги прогонихте, заяви Великов.


Не се съмнявам, че ще се опитате в следващия парламент да направите широка коалиция за строителството на АЕЦ „Белене”. Дори Жан Виденов не си е позволявал да прави толкова мегаломанска глупост, заяви Мартин Димитров. Той подчерта, че от Синята коалиция ще продължават да са против това.