Вълна от фирмени фалити, ръст на сивата икономика и по-високи нива на бедност след приемането на данък "вредни храни" очаква бизнесът.

Проектозаконът за т.нар. данък "обществено здраве" вече е качен за обществено обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването.

От проекта става ясно, че налогът трябва да влезе в сила на 1 юли догодина, а не както се очакваше - от началото на 2016 г., съобщава "Сега".

Данъкът, чиито ставки ще варират между 3 и 78% за различните групи храни - с високо съдържание на сол, захар, хидрогенирани мазнини, кофеин и таурин, вече предизвика бурна реакция от голяма част от бизнеса в България.

Според Българската стопанска камара налогът би увеличил разходите за храна на хората с най-ниски доходи. От своя страна, това ще доведе до скок на цените и на останалите храни, увеличен дефицит на бюджета, по-високи нива на бедност, ръст на сивата икономика и фирмени фалити. Затова от БСК настояват за спешно свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Работодателите акцентират и върху липсата на яснота относно администрирането и контрола по прилагането на новите ставки. Според тях е огромен рискът от нарушения при етикетирането и обозначаването на облагаемите съставки.

Бизнесът изтъква, че вместо предлагания данък трябва да се разглежда възможността за намаляването на ДДС за полезните храни и за драстично увеличаване на санкциите за продукти със забранени за употреба съставки, както и наказанията при измами в етикетирането. "Опитът да се определят като опасни храни, чието производство е подчинено изцяло на европейското законодателство, представлява мащабен удар срещу преработвателната промишленост, износа и развитието на хранително-питейната индустрия", категорични са от БСК.

Данъкът засяга огромен брой фирми у нас. На облагане ще подлежат всички продукти със сол повече от 1 грам на 100 грама, като чипсове, снакс, сухи супи, кетчуп и др. Ще се облагат и продуктите, които съдържат повече от 40 грама захар на 100 грама продукт, като шоколади, бисквити, сладоледи, газирани напитки, както и храните, които съдържат кофеин или таурин като енергийните напитки. Продуктите, в които има хидрогенирани мазнини, ще се облагат с по 3.10 лв. за килограм.

Според зам.-председателя на БСК Камен Колев производителите ще намалят захарта и солта в продуктите под необлагаемия праг, само ако се свие потреблението на тези храни. "Ако съдим по вдигането на акциза за цигарите, което не намали тютюнопушенето, не вярвам и този налог да ограничи употребата на някои храни", коментира Колев.

Като "опит за ценово регулиране" определи предлагания данък Марияна Кукушева, член на управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Тя заяви, че законопроектът е изготвен без участието на експерти и представители на бизнеса.