Серията макроикономически данни от тази седмица промени установената диспозиция на суровинните пазари.

Петролът не успя да пребори важната граница от 75 долара за барел WTI. Подобрилите се очаквания за растежа на световната икономика, които обикновено са бичи фактор за петрола, бяха бързо туширани от по-слабия от очакваното доклад в сектора на услугите в САЩ. Високото ниво на запасите в сезон с по-малко пътувания също не позволи на петрола да надигне глава.

Установи се цена от 74.60 долара на октомврийските фючърси за барел лек суров тексаски петрол. Брентът в Лондон продължава да се котира доста по-високо, на ниво 76.67 долара за барел, тъй като се очаква Европа да поддържа по-високо търсене от САЩ.

Според анализаторите на Блумбърг, цената на петрола през следващата седмица ще се понижава. Причината за това се крие в изобилното предлагане и затварянето на няколко рафинерии за сезонна поддръжка. „Светът сега е залят от петрол“ - коментират брокери.

Златото бързо възстанови загубените близо 10 долара след добрия доклад за пазара на труда. Тройунцията отново премина 1250 долара и се установи на ниво 1251.10 долара. За това допринесе и информацията за голяма капиталова сделка, в която фондът Goldcorp ще придобие активите на Andean Resources срещу 3.4 млрд. долара. Andean разработват голяма златна мина в Аржентина.

Техническият анализ определи цена на златото от 1275 долара през следващата седмица и повечето инвеститори изчакаха с продажбите, помнейки рекорда от края на юни. Но същевременно запасите на най-големия в света търгуван на борсата фонд за злато SPDR Gold Trust по информация на Ройтерс са намалели с 9.12 тона само за един ден, което е важен сигнал.

Най-силният актив във вчерашната търговия на стоковите пазари беше пшеницата. В Чикаго се установи цена от 7.4125 долара за бушел, или 415.6 лева за тон по курс на деня. Един бушел пшеница с 13% влажност се състои от приблизително 27.2 килограма. В Мозамбик избухнаха гладни бунтове, в които вече загинаха 7 души – повтаря се историята от 2008 г. За ажиотажа в пшеницата допринесе и изявлението на руския премиер Путин, че забраната за износа на зърно от Русия ще трае до следващата реколта.