Индексът на водещите индикатори в САЩ показа много силен прираст през октомври, с 0.9% покачване при очаквани 0.2% и предишни 0.1%. Има и признаци на стабилизиране на европейския дългов пазар, заради намесата на ЕЦБ на аукционите на държавен дълг. Еврото поскъпна леко. Въпреки това, първоначалният импулс на Wall Street се загуби.

 

Към този час индексът DJIA се покчава с 0.49% до 11 830 пункта. S&P 500 се вдига с 0.38% до 1221 пункта, само технологичният Nasdaq е ту на червено, ту на зелено на последно 2589 пункта.

 

В анализа „Какво ни казва слабостта на Nasdaq“ анализатор на MarketWatch не се съгласява с общоприетата концепция, че Nasdaq е нещо като ранен индикатор за нагласите на пазара и затова понижението му сега би трябвало да е особено притеснително. Според автора, тази зависимост е нарушена още през 1990-те години. Причината е, че в момента технологичният индекс, който е претеглен спрямо капитализацията, се доминира от няколко много големи компании като Apple, Microsoft, Oracle и Google. Заключението: има много неща от които да се притеснява инвеститорът тези дни, но слабостта в Nasdaq не е сред тях.

 

В Европа акциите на основните пазари в Лондон, Франкфурт и Париж се понижават с между 0.5% и 1%. В Испания и Италия има огледален ръст.

 

Мечките се прехвърлиха от пазара на акции в суровинните пазари, като петролът WTI се смъкна до 98.76 долара. Брентът поскъпва, заради европейския оптимизъм, до 108.90 долара. Еврото купува 1.3535 долара, което е повишение от 0.57% в рамките на деня. Добрите данни за икономиката, включително от жилищния сектор, направиха лоша шега на валутните търговци, заложили на поевтиняването на долара заради количествени улеснения, наложителни при слаби икономически резултати.

 

Има условия за внезапен ръст на оптимизма на Wall Street и рали в последните часове на сесията. Рискът за акциите се крие във внезапна, пък било то и спекулативна новина от Европа, която ще накара инвеститорите да се скрият като охлюв в черупка. Но засега перспективите са по-добри за биковете.

 

16:39 часа

 

Пазарът очаква индексът на водещите икономически индикатори в САЩ през октомври да отчете 0.2% ръст. Това подобрение, макар и скромно, на резултатите на щатската икономика подсилва оптимизма, наблюдаващ се във връзка със завръщането на Европейската централна банка на пазара на държавен дълг.

 

Освен това сведение, което е излязло от анонимни, но запознати източници, пазарът спекулира и с намерението на ЕЦБ да запази „доброто си име“, като кредитира не директно закъсалите членки на еврозоната, а предостави средства на Международния валутен фонд да прави това.

 

Тези нагласи допринесоха за едно по-живо начало на Wall Street, като индексите се повишиха в началото на търговията: DJIA +0.4% до 11 814 пункта, S&P500 +0.38% до 1221 пункта, а Nasdaq се бори с вчерашните значения от 2588 пункта. В 17 часа българско време предстои публикуването на индекса, който може да окаже умерено до силно въздействие на пазара.

 

В Европа все още преобладават мечките, със спад от 0.13% в DAX до 5844 пункта, FTSE100 се смъква с 0.97% до 5371 пункта, в Париж CAC 40 се колебае около вчерашните стойности от 3010 пункта. В Милано FTSE MIB расте с 0.94%, като оживлението във връзка с назначаването на новото правителство изглежда устойчиво.

 

Доларовият индекс спада с 0.5% до 77.78 пункта, което говори за увеличаване на рисковите залози – както и за неувереност в монетарната политика на централната банка. Доходността на американските ДЦК с падеж след 10 години е 1.99%. Едно евро купува 1.3564 долара, а доларът купува 76.736 йени, спад от 0.3%.

 

Най-голямото движение на валутните пазар днес е при форинта. Унгарската валута поскъпна с над 2% към долара, при 0.85% ръст за еврото.

 

Петролът расте, движен от очаквания за икономическо възстановяване, брентът с 0.69% до 108.97 долара за барел, а WTI с 0.5% до 99.31 долара за барел. Тройунция злато струва 1723 долара.

 

14:59 часа

Петролът отново прехвърли $ 100 за барел и към този час фючърсите се търгуват срещу $ 100.15 за барел лек американски петрол. Сортът брент е само с 9 долара по-скъп.

Еврото натисна долара до $ 1.3586, а индексите в Германия и Франция намериха пътя нагоре. Към този час DAX INDEX расте с 0.62% до 5 886 пункта.

Пазарите очакват още едно правителство да падне този уикенд. След гръцкото и италианското, наред е и испанското.

10:26 часа

И европейските борси отвориха със силни понижения, с което петъкът заслужено си заслужава прозвището "черен".

FTSE 100 INDEX пада с 0.85% до 5 377 пункта.
DAX INDEX губи 0.83% до 5 801 пункта.
CAC 40 INDEX се понижава с 0.39% до 2 998 пункта.

Вече е ясно, че времето за действие срещу разпространението на кризата и в други държави от еврозоната свърши. Германия и Франция все още не са съгласни да бутнат Европейската централна банка в огъня, защото това би довело до висока инфлация в Европа.

Прокрадва се обаче идея, може би под английско влияние, че ЕЦБ може да финансира спасителни планове индиректно, наливайки средства в Международния валутен фонд, който да бъде ползван като посредник в процеса. Подобен ход Великобритания измисли за собственото си участие в инициативите, в които е въвлечена заради членството си в Европейския съюз.

Междувременно за инвеститорите пожарът вече гори в Испания. Освен, че възможностите за финансиране на страна рязко се свиха, там предстоят избори, а социалното недоволство е огромно. Това е обяснимо, тъй като испанците ще бъдат засегнати от драконовски съкращения на бюджета. 

На стоковите пазари има раздвижване при петрола, който леко се възстанови до $ 99.20 за барел лек американски петрол и $ 108.86 за барел от сорта брент. 

08:11 часа

Силни разпродажби потопиха индексите по света. Причината са драмите на Европа, където достъпът на държавите до кредитиране става все по-труден и все по-скъп. Освен това пазарните участници вече са сигурни, че Испания е следващата жертва след Гърция и Италия и реагират на това разпродавайки активи.

С резки понижения се движиха борсите в развиващите се страни като Бразилия, Мексико. В Австралия акциите също са под силен натиск. На Wall Street срещу всяка позиция, завършила на плюс, имаше по 5, завършили на минус. Индексът на сините чипове губеше и 200 пункта в хода на търговията, като на финала стопи част от загубата, но въпреки това изглежда силно отдалечен от психологическите му 12 хил. пункта.

DOW JONES INDUS. AVG спадна с 1.13% до 11 770 пункта.
S&P 500 INDEX изгуби 1.68% до 1 216 пункта.
NASDAQ COMPOSITE INDEX се понижи с 1.96% до 2 587 пункта.

В Азия притесненията се засилиха след кошмарния аукцион на 10-годишни испански облигации вчера, при който страната продаде ДЦК за € 3.562 млрд. Те бяха пласирани при рекордно висока лихва от 7.088%. Франция също бе наказана от инвеститорите с по-висока лихва лихва при вчерашния й търг за държавни облигации.

Азиатските икономики са с големи експозиции в Европа и това нормално им се отразява. Наред с това силната йена притисна компаниите износителки от Япония и така водещият индекс на борсата в Токио  потъва с повече от процент.

NIKKEI 225 губи 1.23% до 8 375 пункта.
HANG SENG INDEX пропада с 2.02% до 18 437 пункта.
CSI 300 INDEX потъва с 2.08% до 2 606 пункта.

По време на американската сесия петролът поевтиня с 39 цента или 0.4% до $ 98.42 за барел. В азиатската търговия спадът продължава, а сортът брент струва $ 108.66 за барел.

Според анализаторите причина за отдръпването от завоюваните ценови позиции над $ 100 за барел са данните за забавяне на темповете на растеж в сектора на леката промишленост в САЩ, както и притеснителните новини от еврозоната. Страховете, че Испания е следващата, която ще падне жертва на кризата, вече се отразяват в решенията на инвеститорите дали да купуват или да продават активи.

Доларът се понижи към еврото и към йената по време на азиатската сесия. Обединената валута напредва с 0.14% до $ 1.3484, при котировки и от над $ 1.35. Йената поскъпва до 77.0010 спрямо зелените пари, което е изменение с 0.04%.

Наблюдаващи пазара обръщат внимание на това, че в момента страдат валутите, в които се извършват разплащанията за стоки като петрол, метали, храни. Причината за това е нестабилността на пазарите.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!