Цената на медта тръгна нагоре днес след вчерашния спад. Статистиката от Китай подкрепя укрепването на индустриалния метал, показват данните от търговията.

Към 8,21 часа септемврийският фючърс на мед на борсата Комекс поскъпна с 0,32% до 2,36 долара за фунт (около 0,45 килограма). Понижаването на цената на метала вчера беше предизвикано от укрепването на долара на фона на силната статистика от САЩ.

В края на търговската сесия вчера тон мед на Лондонската борса за метали с доставка след три месеца се понижи с 1,09% до 5178 долара за тон. Тон алуминий поевтиня с 1,36% до 1595 долара, а цинкът – с 1,3% до 1893 долара за тон.

Организацията Markit Economics и медийната група Caixin Media Company публикуваха вчера индекса на деловата активност (PMI) в сферата на услугите в КНР. Индикаторът през юни се повиши до 53,8 пункта от 51,8 пункта месец по-рано.

Следователно индикаторът достигна максималната си стойност за последните 11 месеца. Стойността над 50 пункта означава, че се наблюдава ръст на икономическата активност, а под – спад.

Медта загуби около една пета от своята цена за последните три месеца, отбелязва Ройтерс. Анализаторите, анкетирани от агенцията, отбелязват, че индустриалният метал се търгува под стойността си.

"Световният пазар на медта съобщава за многобройни проблеми и прекъсвания на работата в мините. Техният брой значително превишава инцидентите в другите отрасли. Пропуснатите обеми на производство, като правило, достигат 5-6% от годишния показател", заявиха анализатори на "Морган Стенли" пред Ройтерс.

Експертите допускат, че през 2015 г. заради инциденти в мините обемът на доставките ще се свие със 760 000 тона.