С 1 лев за килограм може да поскъпне медът заради лоша реколта и високата смъртност при пчелите. Това съобщи председателят на Столичния пчеларски съюз инж. Михаил Михайлов. Той коментира, че са възможни по-слаби добиви тази година заради дългата, студена и влажна пролет.

Следващата седмица, на 22 април, пчеларите ще излязат на национален протест пред Министерския съвет с искането си за налагане на мораториум върху използването на опасни за пчелите пестициди при пръскането в земеделската дейност. Пчеларите настояват още да се създаде нов отдел в министерството на земеделието и храните, който да работи по проблемите в сектора.

Зимната смъртност при пчелите през миналата и тази година ще се отрази на цената на меда, смятат пчеларите. Михайлов отчете, че през миналата година тя е била около 50 процента, а тази година се говори за 80-85 процента на места, като ако това се потвърди, ще рефлектира на цената на продукта.

Цената на меда се повишава плавно и едва ли ръстът ще е повече от 50 стотинки до лев на килограм. Ако цените на полифлорния мед варират между 8,9 и 10 лева/кг, монофлорните 9-11 лева/кг, то мановият мед е 11-12, даже вече стига и до 14 лева за килограм, обясни Михайлов. Очаква се, ако пчелните семейства намалеят или добивите са ограничени, то цената на меда да се повиши.