Шефът на Швейцарската централна банка Филип Хилдебранд напуска поста си на председател на борда на директорите, след като попадна в мегаскандал.

Той избухна заради  съпругата на Банкер №1, която бе уличена в извършването на крупна валутна сделка три седмици преди съпругът й да подпише важно решение, касаещо курса на швейцарския франк. (DarikFinance.bg своевременно ви информира за това).

Този случай стана повод парламента на Швейцария да поиска затягане на правилата, по които се работи  в централната банка, с което да се гарантира, че информация от там няма да изтича.

Освен това има искания за преразглеждане на моралния кодекс, по силата на който близки на официалните служители лица не бива да сключват сделки, които могат да породят съмнения за конфликт на интереси.

Скандалът, в който попадна шефа на Швейцарската централна банка Филип Хидебранд , е следствие на разкрита сделка, осъществена от съпругата му Кейша. Тя е бивш хедж-фонд мениджър, а в момента управлява собствена арт - галерия.

На 15 август Кейша обърнала 400 хил. франка в долари. Точно по това време курсът на франка бе достигнал рекордно високи стойности. Три седмици по-късно, в качеството му на банкер от централната банка, съпругът й предприе мерки, с които поскъпването на франка бе ограничено.

Миналата седмица Хидебранд отказа да подаде оставка от поста си, обяснявайки, че не е знаел за сделката на жена му. Днес се очаква вече бившия централен банкер да даде обяснения пред журналисти.