Първичното публично предлагане на Меком АД се удължава с 44 дни, съобщиха от водещият мениджър ОББ АД. Причините са, че на фона на текущото негативно развитие на световните борси, както и ефекта върху българския фондов пазар, компанията не би била адекватно оценена от потенциалните институционални и индивидуални инвеститори. Във връзка с тази ситуация Съветът на директорите на Меком АД е взел решение за удължаване срока на подписката за увеличение на капитала на дружеството с 44 дни.
Комисията за финансов надзор е уведомена за взетото от Съвета на директорите решение.

IPO-то на Меком АД започна в понеделник / 21 януари / и трябваше да приключи днес. На инвеститорите ще бъдат предложени 10 682 800 броя нови акции с номинална стойност от 1 лев. Методът на предлагане ще е бук билдинг. Емисионната стойност е определена на 2.20 лв., като няма ценови диапазон. Причината Меком АД да излезе на борсата е набиране на свеж финансов ресурс за изпълнение на инвестиционната програмa на компанията.

Основната причина за удължаване на IPO-то с 44 дни е кризата на световните пазари, която даде сериозно отражение и на нашата борса. От тази гледна точка преценихме, че компания като Меком АД няма да получи адекватна оценка при това стечение на обстоятелствата, заяви за DarikFinance.bg Светлана Коева от ОББ АД, които са мениджър на емисията. Бяхме свидетели на серия от сривове както на нашата борса, така и на международните финансови пазари. Законовата възможност за удължаване срока на подписката е предвидена точно за такива случаи. Такава възможност е предвидена и в потвърдения от Комисията по финансов надзор проспект, а именно удължаване срока на подписката при настъпване на определени неблагоприятни събития, например срив на финансовите пазари и други, допълни още тя. Пазарът е изключително волатилен и в изказванията на сериозни международни и български анализатори се забелязва голяма доза скептицизъм, смята Коева.

Всичко това наложи вземането на решение за удължаване на IPO-то. Законът дава възможност, а и в проспекта е записано, че срокът може да бъде еднократно удължен до 60 дни. От ОББ АД са преценили, че срокът от 44 дни е съвсем нормален период предвид ситуацията на пазара. Корекцията, на която сме свидетели от известно време, е доста дълбока и смятаме, че ще е необходим по-дълъг период, за да се възстанови, заяви Коева.

От ОББ АД отказаха да коментират конкретните параметри на заявките, които са получили, тъй като заради удължаването на срока на подписката, заявките ще се актуализират в крайния период.

След удължаването на срока крайната дата на подписката на Меком АД е 7 март. Заявки ще се приемат на 5 и 7 март, разпределението и цената ще станат ясни на 10 март, а плащането ще се извършва в рамките на три дни – от 11 до 13 март.