Повече от 90% от световните бизнес лидери имат оптимистична визия за следващите три години, сочат резултатите от годишното проучване на PwC, цитирани от “The Financial Times”.

81% от анкетираните 1 198 топ мениджъри се чувстват „уверени” за бъдещето на компаниите им през 2010 г., докато през предходната година те бяха едва 64%. 40 на сто от участниците в проучването пък смятат, че спокойно може да започнат да повишават разходите си през тази година.

Много по-оптимистично настроени са бизнес лидерите от развиващите се икономики, сочат резултатите от проучването. Мениджърите от развитите страни пък продължават да внимават за евентуални рискове и спънки. Те не са сигурни, че действително развиващите се държави ще поведат възстановяването на световната икономика и са заели изчаквателна позиция, пише изданието.

От PwC коментират пред “The Financial Times”, че миналата година бизнесът се е борил за оцеляване, докато през настоящата година компаниите започват да се отърсват от проблемите и вече гледат по-уверено в бъдещето.

Все пак, от PwC подчертават, че според бизнес лидерите по-сериозно възстановяване на световната икономика може да се очаква едва през втората половина на 2010 г.