Новата алтернатива на тютюна в Гоцеделчевския регион е биоментата. След несполучливите опити да изкарат прилични доходи от тютюнопроизводство земеделци от региона, с малки стъпки, се насочват към отглеждане на нови култури.

Повечето земеделци не смеят да загърбят тютюна, защото цял живот работят това, но малка част от тях намират нов начин за препитание. Сред тях е и земеделецът от Хаджидимово Иван Маринов, който за пръв път в Югозападна България дръзва да засее ценната билка.

Той се занимава с това вече втора година и се надява земеделците от региона да тръгнат по неговия път. Споделя, че хората се интересуват от иновативната култура, но още не са събрали смелост за загърбване на стария поминък.

Продукцията си предприемчивият фермер продава на фирма с която имат съвместен договор за цена 2.50 лв. на килограм. Гоцеделчевската мента след това се реализива на международния пазар. Добивът на декър е 500-600 кг. суха маса. Ментата се коси три пъти в годината. Първата година има много големи разходи за закупуване на разсад и подготвяне на земята за засаждане; Маринов е вложил в началото 35 000 лева.

В края на тази седмица ще започне и косенето на ментата за първи път, каза фермерът като допълни, че ще кандидатства по програма на ЕС за биоземеделие.