Германският канцлер Ангела Меркел призова германците да не участват в протести срещу приема на бежанци.

„Не следвайте тези, които призовават за такива демонстрации”, каза Меркел на пресконференция в Берлин, като отбеляза, че постъпките на тези хора често са ръководени от „предразсъдъци, студенина и дори омраза”. „Спазвайте дистанция”, призова канцлерът.

По думите ѝ Европейският съюз трябва да сподели отговорността по въпроса с приема на бежанци.

„Ситуацията не е добра. Страните –членки трябва да споделят отговорността. Ако ЕС се провали с бежанците, вече няма да имаме тази Европа, която познаваме”, заяви Меркел.

Относно протестите срещу бежанските вълни канцлерът подчерта, че „няма да има никаква толерантност към тези, които поставят под въпрос достойнството на други хора”.

Едновременно с това, Меркел заяви, че германските власти възнамеряват да приемат пакет от мерки за справяне с проблема.

„На първо място трябва да се ускори процесът на преразглеждане на молбите за статут на бежанец, особено за хора, идващи от балкански страни", каза канцлерът, като припомни, че за година убежище в Германия са поискали около 800 хиляди души.

„ЕС показа, че може да действа решително и бързо, за да се преодолеят проблемите”, каза тя. Меркел изрази убеждението, че обединена Европа ще бъде в състояние да се справи с предизвикателството на притока на бежанци. /БГНЕС/