Германският канцлер Ангела Меркел, която е на посещение в София, определи постигнатото от България в борбата с корупцията и по пътя към Шенгенското пространство като сериозен напредък. Тя обаче отказа да съобщи дали Германия ще подкрепи Бъгария за влизане в Шенген, но каза, че ще бъде дадена честна оценка.

Не е ясно дали Германия е "за" или "против" разделянето на България и Румъния, но при даване на оценка ще се взимат предвид фактите за постигнатия напредък, каза Меркел. "Германия винаги процедира по следния начин - гледаме дали са изпълнени критериите и това го правим за всяка страна поотделно. Ще го направим за България, и отделно за Румъния. Ще видим необходимите критерии и какво е изпълнено. Не мога още от днес да ви кажа каква ще бъде оценката, мога единствено да ви обещая, че ще бъде честна и справедлива."

Канцлерът на Германия похвали правителството и за икономическите резултати. "Мисля, че усилията, които полага правителството на Борисов за икономическия възход на България също са големи. Знам, че времето е много тежко, но искам да подчертая, че България води солидна финансова политика, т.е. онази стабилност, която ни е необходима в европейското пространство тук се провежда усилено."

Ангела Меркел добави, че България трябва да се съсредоточи върху усвояване на европейски пари за инфраструктурни проекти.

Германският канцлер беше удостоена с титлата "доктор хонорис кауза" на Русенския университет, а от президента Георги Първанов получи орден "Стара планина".