Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Европа се нуждае от турската помощ за ограничаването на притока на имигранти, но това не е променило позицията ѝ, че Турция не трябва да бъде приемана в Европейския съюз.

„Винаги съм била срещу членство в ЕС, президентът Ердоган знае това и аз продължавам да смятам така”, каза канцлерът в телевизионно предаване.

Още преди идването си на власт през 2005 г. Меркел категорично се обяви против приемането на Турция в ЕС като вместо това подкрепи т. нар. „привилегировано партньорство”, пише Reuters.

През последните години обаче канцлерът избягва да коментира темата. Вместо това тя подкрепи продължаване на преговорите с Анкара, но без залагане на срокове за присъединяване.

В същото време с възхода на икономиката самата Турция става все по-скептична към влизане в ЕС. А и Европа се все по-разтревожена от авторитарното управление на президента Реджеп Тайип Ердоган.

В момента ЕС обаче се нуждае от помощта на Турция, без която е невъзможно да бъде спрян приливът на бежанци от Сирия и Ирак.

Ердоган беше в Брюксел в понеделник, където му разговаря за нов план за действие, в рамките на който Анкара ще получи повече средства за приемане на иракски и сирийски бежанци на своя територия.