Глобалната криза е далеч от своя край "и държавите могат да очакват нови обрати" преди икономиката да се възстанови напълно, предупреди бившият управител на Централната банка на Англия.

"Независимо от всички, което говорим за кризата тя далеч не е свършила", каза сър Мервин Кинг пред аудиторията в Лондонското училище по икономика. "Със сигурност ще има много неочаквани обрати, преди наистина можем да кажем, че кризата е наистина свърши".

 

В рамките на същата дискусия председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке защити агресивната парична политика на централната банка, като подчерта, че мерките са помогнали и на по-малките страни.


Програма за покупка на активи от Фед цели намаляване на лихвените нива и понижаване на безработицата. Но според нейните критици тя просто е понижила стойността на долара срещу останалите валути.


Бернанке обаче смята, че САЩ не са се включвали във "валутните войни", тъй като настоящата програма за печатане на пари е съчетана с ограничена инфлация и мерките на Фед подкрепят не само щатската, но и световната икономика.

 

"Ползите от паричните политики в развитите икономики не са резултат от промените във валутните курсове, те идват от подкрепата за вътрешното съвкупно търсене във всяка една страна или регион", каза Бернанке.

 

"Нещо повече, по-силният растеж в дадена икономика носи ползи и за нейните търговки партньори и води до повишаване и на тяхното благосъстояние ", посочи председателят на Фед.

 

Отделно от това, президентът на банката на Фед в Ню Йорк, Уилям Дъдли обяви, че САЩ трябва да запазят настоящата си парична политика, като всяка преждевременна промяна може да заплаши "устойчивото възстановяване."