Международно юридическо лице за финансово разузнаване трябва да разследва всички и всичко в Корпоративна търговска банка. Това обяви лидерът на ДПС Лютви Местан в Хасково.

Той подчерта, че с КТБ е свързан значителен публичен интерес и е дълг на всички партии да имат ясна позиция по темата. "Нашата е в няколко пункта. Първо, необходимо е да се узнае цялата, повтарям, цялата истина за КТБ. Особено когато става въпрос за съмнения за обвързаност на политици и политически интереси с тази банка. ДПС е най-заинтересованата партия от разкриването на пълната истина за евентуални политически връзки и зависимости с КТБ", каза Местан.

"Припомням, че ДПС в разгара на скандала за КТБ, към края на мандата на 42-рото НС, внесе законопроект в 4 точки, чрез който ние поискахме разкриването на банковата тайна на всички публични фигури в българската политика и управлението на страната. Важна уговорка - и настоящи, и от целия преход - от 1990 година насам. Става въпрос да се разкрие банковата тайна на всички публични фигури вложители и кредитори, кредитополучатели в КТБ", подчерта Местан.

От партията също така настояват час по-скоро България да се включи към Европейския банков съюз и оттам всички български банки да бъдат подложени на европейския банков надзор, на банковата регулация, защото има тежки съмнения, че надзорът и регулацията не са достатъчно ефективни.

Местан допълни, че е разговарял с Йордан Цонев и Делян Пеевски. "Готови са със законопроекта, ще го внесат, още в първия ден на учредяването на 43-тото НС. Преди техните два подписа, ще стои моят подпис като председател на ДПС, за да поема политическа отговорност в защита на този публичен интерес".