Според плановете на Столичната община първо ще бъде изграден участъкът от Малък градски театър зад канала до "Красно село" и ще включва седем станции - "Парк Заимов", Софийския университет "Св. Климент Охридски" (където ще е връзката с линия 1), "Патриарх Евтимий", НДК (връзка с линия 2), "Пенчо Славейков", бул. "България" и "Красно село". 

Дължината на участъка е 7 км и той трябва да бъде готов до 2019 г. Именно тогава трябва да приключи и изграждането на отсечката между театъра на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и бул. "Владимир Вазов" в кв. "Сухата река" и да започне изграждането на останалите отсечки и метростанции. 

Общият брой на спирките на метрото ще е 16. За 10 минути ще се стига от "Овча купел" до центъра на София по третия лъч на метрото, чието изграждане започва в края на февруари. Това обеща пред БНР шефът на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев. Амбициите на общината са първата копка на третия метродиаметър да бъде около 20 януари. 

Строежът започва от Малък градски театър зад канала, където ще е първата от седем станции в централната част на столицата. Работата там трябва да завърши по план през 2019 г. Третият лъч на подземната железница трябва да свърже "Левски" с "Овча купел" до 2021 г.

След пускането на третия лъч в експлоатация пътниците на метрото се очаква да се увеличат до над 500 хил. души. В момента метрото превозва близо 340 хил. души, а прогнозата на "Метрополитен" е с пускането на отсечката до метростанцията на бул. "Черни връх" броят им да се увеличи с още 20 хил. Само третият лъч ще обслужва близо 170 хил. души.

Междувременно "Метрополитен" обяви старта за приемане на оферти за изграждане на още една метростанция и 630-метров тунел. Тази поръчка е за първата от общо три метростанции, които ще бъдат разположени по бул. "Владимир Вазов". 

Строителството на метростанцията и тунела ще струва общо 45 млн. лв. без ДДС. Очаква се то да започне по-късно, но да завърши заедно с участъка в центъра.

В двата края на линията са предвидени открити паркинги с по 650 места. Освен това до една от бъдещите метростанции в кв. "Овча купел" ще бъде изградена малка жп гара по линията София-Перник. Според директора на метрото така ще се намали и потокът от автомобили, влизащи в София.

Все още не се знае как и кога ще се промени организацията на движението в центъра заради мащабния проект. От общината вече предупредиха, че най-тежко се очаква да бъде в района по трасето по ул. "Граф Игнатиев", НДК и ул. "Георги Софийски". Там движението вероятно ще бъде спряно за година.