* Актуализирана информация!

Ликвидността на всяка пета фирма у нас е била застрашена заради несъбрани дългове. Това показва изследване на ЕОС Матрикс в десет държави, сред които България, Русия, Испания, Румъния и други.

Повече от 50 на сто от плащанията между компаниите у нас се забавят. За Румъния и Гърция цифрата е, съответно, 32 и 48 процента. Проучването сочи, че България се нарежда на едно от челните места по висок процент на застрашеност и влошена бизнес среда заради несъбрани задължения.

В сравнение с миналата година почти се е удвоил делът на компаниите от сферата на услугите, които са изпитали сериозни затруднения по отношение на ликвидността.

Към момента няма точна статистика за междуфирманата задлъжнялост, но според представител на компанията, провела проучването, числата се движат между 90 и 160 млрд. лева. Няма и точни данни колко компании са фалирали заради междуфирмена задлъжнялост.

България е на последно място сред десет държави, където е проведено изследването, по отношение на създадени отдели и наети външни фирми, които да управляват кредитите и задълженията към бизнеса.

Страната ни, обаче, се нарежда на едно от първите места по оптимизъм. Голяма част от компаниите смятат, че в близките две години ще се увеличи събираемостта на вземанията и ще се подобри бизнес средата у нас.