Очаквано Международният валутен фонд коригира прогнозата си за глобалната икономика и ревизира растежа в посоката надолу. От досегашните 3.5%, перспективите вече са за ръст от 3.3%. Догодина растежът ще е малко по-добър от 3.6%, но пак ще е по-слаб от досегашните прогнози за 3.9%, се посочва в Световния икономически обзор на фонда, публикуван на страницата на организацията.

В него се посочва, че рисковете от спадове в глобален мащаб нарастват и към този момент са значителни. Трудно е обаче да се оцени дали и кога тези рискове могат да се материализират.

Глобалните усилия по улеснение на кредитирането и предоставянето на ликвидност на банките са от помощ за икономиките, но трябва да се обърне внимание и на домакинствата, които за разлика от бизнеса нямат така лесен достъп до евтин ресурс и трудно се справят с обслужване на натрупаните задължения, се посочва в анализа на фонда.

Слабият растеж на напредналите икономики се отразява на развиващите се пазари и на развитите страни чрез търговията и финансовите канали, като това добавя към натиска, който е оказван на местните икономики.

Прогнозата за САЩ е растеж от 2.2% през тази година, което е повишение от досегашните 2%, очаквани от икономистите на Международния валутен фонд. Съществува опасност ако политическите сили в страната не постигнат консенсус в дебата за фискалния дефицит, икономиката на страната да се влоши, а от там да повлияе негативно и на останалия свят.

Еврозоната няма да постигне растеж през тази година, а за 2013 година се очаква напредък от 1%. От ключово значение за реализиране на най-позитивния сценарий на Международния валутен фонд е дълговата криза в зоната да бъде контролирана ефективно от институциите на стария континент.

Икономиката на Китай ще порасте със 7.8%, според МВФ, което е понижение от досегашните прогнози за 8%.

Индия също е понижена от 6.1% очакван ръст на Брутния вътрешен продукт на растеж от 4.9% през 2012 година

Бразилия също няма да постигне досегашните 2.5%, заложени от икономистите и ще завърши годината с напредък от 1.5%.

В краткосрочен план рисковете според фонда са свързани именно с дълговата криза в еврозоната, с липсата на консенсус по въпроса за американския бюджет и с опасността от нов ценови шок при петрола.

В анализа си за пазара на суровини Международният валутен фонд съзира предпоставки за покачване на цените.

Най-лошият сценарий в краткосрочен план изглежда така: труден достъп до кредит, особено в страните от периферията на еврозоната, висок риск по суверенните ценни книжа, което води и до по-висок риск по корпоративните облигации. Капиталовите потоци се изтеглят от еврозоната, от което най-облагодетелствани са Съединените американски щати. Развиващите се страни са принудени да се впуснат в мерки за количествени улеснения, за да редуцират шока върху собствените си икономики. При този сценарий свиването в еврозоната е с над един процент, а в периферията - с около 6%.

С това от Международният валутен фонд подтикват институциите в Европа за решителни действия по преодоляването на опасностите през Гърция и Испания иначе се рискува кризата от еврозаната да се разпространи по света и да доведе до нова глобална финансова криза.