България няма да участва във финансирането на програми за подпомагане на недисциплинирани държави, заявяват от Министерството на финансите в съобщение до медиите.

В 16.30 часа българско време днес министрите на финансите на страните от еврогрупата в разширен формат ще обсъдят в конферентен разговор последните промени в договора за Европейския стабилизационен механизъм и увеличаване на ресурса на Международния валутен фонд в контекста на европейската дългова криза, съобщава МФ.

България ще подкрепи предложението на държавите от еврогрупата за въвеждане на правило за вземане на решения от страните по договора с 85 процента мнозинство в изключителни случаи.

МФ подчерта, че България не е страна по договора за Европейския стабилизационен механизъм и няма финансови обвързаности по него.

А по отношение на спорното предложение за увеличаване на капацитета на МВФ с 200 млрд. евро, чрез сключване на двустранни споразумения, България ще потвърди принципната си позиция, че няма да участва във финансирането на програми за подпомагане на финансово недисциплинирани държави.

През 2007 г. България изплати окончателно задълженията си към МВФ, посочват от финансовото министерство. България няма никакви финансови ангажименти към институцията и няма намерение да поема такива. Отношенията на България с Фонда се развиват по смисъла на общото сътрудничество на институцията с нейните членове, като се осъществяват годишни прегледи по изпълнението на макроикономическите показатели.