Очевидно е овчедушието на българското правителство към санкциите срещу Русия, днес водещи европейски политици оценяват санкциите като неефикасни, като пречка за подобряване на отношенията и диалога, като вредни за възможното включване и на Русия в решаването на проблемите в Сирия.

Това заявява лидерът на „БСП Лява България” Михаил Миков в предложен от него и други депутати проект за решение за преразглеждане на политиката на санкции на Европейския съюз във връзка с конфликта в Украйна.

Политическите цели на приложените санкции не са постигнати. Необходими са действия, които да бъдат предложени на ЕС с цел отмяна на санкциите, включително отписването на руски парламентаристи от въведените забранителни списъци, с цел осигуряване на по-добър диалог с руската страна, настоява Миков.

Контрасанкциите нанесоха доста тежки последици на България, особено в млечния сектор, те затвориха пазарите за европейските стоки, които са високосубсидирани и които нахлуха в България и унищожават местното производство, посочва Миков.

Той изисква ясна позиция на България по този въпрос. По някои оценки преките щети за българската икономика от санкциите и контрасанкциите през последните 10 месеца надхвърлят 100 млн. евро.

Сред последствията са и затруднените парламентарни контакти, разбиват се традиционно добри отношения между българския и руския народ. Това в перспектива ще даде тежки поражения върху нашите икономически и културни отношения, както и върху нашето приятелство, отбелязва депутатът. Отделни руски политици също не могат да посещават България, посочва той. /БГНЕС/