Здравословното хранене отново се появи като тема при дебатите за Бюджет 2010. След като миналата година финансовият министър Симеон Дянков определи бюджета като „малка постна пица”, сега депутатът от Коалиция за България Михаил Миков обяви, че правителството се справя добре с топенето на тлъстините. Ето дебата в зала по въпроса:

„Тлъстините, оставени от предишния кабинет, от 8 млрд. лв. с тази актуализация ще отидат към 4,5 млрд. По топенето на тлъстините, които са наследство, доста добре се справя кабинетът. Защото днес кабинетът си залага мързелива приходна част”, каза Михаил Миков от БСП.

„Минус 70 млн. лв. – намаляване на заплати и възнаграждения, минус 20 млн. лв. – намаляване на осигурителните вноски, минус 461 млн. лв. – намаляване на резерва, без да се каже кой точно резерв. Там е казано точка 4, тя има две подточки. Плюс 98,5 млн. лв. увеличаване на приходите от приватизация, ни в клин, ни в ръкав. Трябва да знаете, че всяка цифра от този бюджет е свързана с друга цифра или число. Това не е халваджийски тефтер”, каза Алиосман Имамов от ДПС.

„Цифрите, господин Имамов, са 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 0. Числата са онези, които залягат в бюджета. Второ, тлъстината е нездравословна винаги – и за човешкото тяло, и за държавата. Затлъстяването на държавата, леността на държавата, отказът на държавата да извършва реформи, онова дълбочинно изриване на всички излишъци отсъстваше в продължение на осем години. Държавата се беше превърнала в едно разпуснато, затлъстяло същество, на което всички данъкоплатци днес плащат издръжката”, коментира Асен Агов от Синята коалиция.