През 2011 г. българската икономика се движеше по инерция – твърди макроикономистът проф. Гарабед Минасян. В интервю за DarikFinance.bg известният наш учен посочи, че най-същественият и притеснителен процес в българската икономика сега е намаляването на реалните инвестиции.

„Общо за последните 3 години – 2009, 2010 и 2011 г. - реалната инвестиционна активност в страната се е преполовила“ - посочи той.

 

Това е един много сериозен, негативен резултат за икономика като нашата, която без инвестиции на никъде не може да върви – каза Минасян и обобщи: „За съжаление, повече сякаш са негативните неща за нашата икономика през отминаващата година, отколкото позитивните“.

 

Друга неприятна, нежелана, дори неудобна новина е намаляващото събиране на приходите в държавния бюджет, оцени Минасян. През 2011 г. те вероятно ще бъдат 32 – 33% от БВП, а такава ниска събираемост сме нямали през последните 15 – 20 години.

 

На наш въпрос – не е ли всъщност точно това декларираната политика на правителството, което твърди, че за нашата икономика ще е изключително благоприятно, ако ролята на държавата намалее, проф. Минасян отвърна по следния начин:

 

„Намаляването на събираемостта идва при една и съща данъчна система – дори сме свидетели на пълзящо увеличаване на данъци под формата на акцизи и други косвени канали. Смислено обяснение на намаляващите приходи в държавния бюджет трудно може да се намери“.

 

Събираемост от порядъка на 1/3 от БВП в Европа почти няма, уточни Минасян. Средното равнище на събираемост от данъци в държавния бюджет в Европейския съюз е от порядъка на над 45%, а при страните от Северна Европа, които сме свикнали да наричаме „социалистически“, дори е над 50%.

 

Такава ниска събираемост (като българската) обяснява и продължаващото особено ниско качество на публичните услуги у нас и дори допълнителното им влошаване. А ако вземем икономиката в сянка, новите проучвания показват, че там сме на първо място в Европа с 1/3 и повече дял на сивия сектор.

 

„Това, което човек задължително трябва да се запита, е какво стана с аргументацията на плоския данък“ - продължи проф. Минасян. „При въвеждането му се коментираше, че едно намаляване на прякото данъчно облагане ще доведе до повишаване на събираемостта. Имаме намаляване до 10% плосък данък – но събираемостта не се подобрява и дори се влошава. Защо така става?“

 

Някой трябва да даде отговор на този въпрос – и този „някой“ е онзи, който управлява в момента, натиска данъците да са такива, каквито в момента – и се стреми данъчната политика въобще да не се дискутира. На това сме свидетели, категоричен е професорът.

 

Говорейки за данъците, в частност за ниските данъци, задължително трябва да се запитаме и за това: защо инвеститорите заобикалят нашата страна? При положение, че 10% корпоративен данък е най-нисък за Европа ... „Където и другаде да отидат в Европа, те ще плащат по-високи данъци – и въпреки това те не желаят да идват тук“.

 

Тези и други въпроси чакат своя отговор от макроикономическото управление – но то пък показва своята присъща арогантност и не се съобразява с други мнения на балканския принцип „он ще ми каже той на мене“. И в миналото сме се сблъсквали с този тип поведение, което отговаря на разбирането „абе аз съм сега на властта, ще си правя каквото ми се ще“.

 

Действията на правителството проф. Минасян определи като хаотични; налице е неразбиране и недооценяване на това, което се случва в нашата страна.

 

„За съжаление трябва да отбележа, че през цялото време на управление на това правителство, през последните две или три години, се наблюдава отсъствие на здрав смисъл, на здрав разум“.

 

„Всъщност науката стана мръсна дума в нашата икономика“.

 

Прочетете изказване на проф. Гарабед Минасян за DarikFinance.bg от 23.12.2010 г.