С по-високи мита да бъдат вносните плодове и зеленчуци през лятото, поиска аграрният министър Димитър Греков. По този начин ще се даде възможност на родните производители да реализират в страната продукцията си, без да са притиснати от евтиния внос. 

Преди да се подготви наредбата за митническите тарифи и за ограничаване на вноса от трети страни, ще се направи задълбочен анализ на ситуацията, съобщи вчера министърът пред радио „Пловдив”. 

Той е категоричен, че готвената промяна няма да бъде за сметка на цените. Мярката ще бъде глътка въздух за производителите, освен това ще има възможност да се направи

точна равносметка за излишната продукция 

така че тя да се преработи от родната хранителна индустрия или да се изнесе. В момента хората се лутат дали да произвеждат една или друга стока, защото пазара го регулират тези, които внасят големи количества плодове и зеленчуци отвън, каза още проф. Греков.

При зарзавата високите мита ще важат, когато българското производство е в разцвет, например когато излиза полското зеленчукопроизводство от май до октомври, стана ясно от думите на министъра. Това ще даде отново възможност на българските граждани да купуват евтини и не само евтини, но и качествени зеленчуци.

Искам да създадем една верига с нашите земеделски производители, в която те на точно и определено място да предлагат своята продукция, каза още Греков. Министърът е убеден, че на борсите трябва трябва да се формират цените, без земеделците да си правят лоша услуга, като ги намаляват или вдигат необосновано, защото в крайна сметка от това печелят търговците и прекупвачите.

В аграрното ведомство вече тече проверка затова какви дипломи имат служителите 

под шапката на министерството. Необходими са десетина дни да се направи точка равносметка на квалификационната характеристика на всеки специалист, който е назначен поне през последните години, каза още министърът. Той потвърди, че това не е лично отношение към един или друг служител, а абсолютна необходимост, за да може успешно и правилно всеки да изпълнява задълженията си. 

Скоро предстои да бъдат прегледани и качествата на хората от областните земеделски служби, тяхната заетост, опит и последната им атестация. Първоначалната информация сочи, че има експерти, на които с години не е извършвана никаква атестация, но за сметка на това са получавали не само заплати, но и увеличения и бонуси.